De eerste steen van de oorspronkelijke kerk met de naam St.Antonius van Padua wordt al in 1567 gelegd. Als gevolg van de Reformatie en gebeurtenissen als de Beeldenstorm en de onteigening van de r.-k kerken door de protestanten van 1572 komt ook deze van oorsprong r.-k kerk in handen van de protestanten. Het is de huidige N.H.-kerk, die ook wel de dorpskerk wordt genoemd.
Pas in 1824, het moment dat aan de rooms-katholieken weer het recht op het houden van erediensten wordt gegeven, wordt een eerste H. Mis opgedragen. Deze gebeurtenis vindt plaats op de zolder van het pand Havendam no.7.
Het is een eenvoudige zolderkamer, direct onder de dakpannen en boven de woning van een smid. Deze zolderkamer biedt voldoende ruimte voor de dan nog uiterst kleine r.-k gemeenschap die daar samenkomt in een verder overwegend protestante Hoeksche Waard.
Maar al gauw is er de behoefte aan een nieuwe, ruimere en passender locatie. De keuze valt op huize Vredestein dat tot 1828 als woonhuis en logement werd gebruikt. De bovenzaal van dat pand wordt in 1828 ingewijd voor de uitoefening van de r.-k erediensten. De begane grond wordt benut als pastorie. De parochiële huisvesting in huize Vredestein, zal voortduren tot 1866. Dat is het moment dat besloten wordt tot de bouw van de huidige kerk.
In 1866 vindt dan de nieuwbouw plaats van de huidige kerk en sacristie. Gezien de beschikbare plaats is het daartoe noodzakelijk om een gedeelte van huize Vredestein af te breken en de kerk daar tegen het overgebleven deel aan te helen. Dit overgebleven gedeelte van huize Vredestein komt dan helemaal ter beschikking als pastorie.
De beide gedenkstenen links en rechts van de toegangsdeur aangebracht, geven de bijzonderheden van deze bouw aan.
Op de linker steen worden de bouwpastoor en de datum van de eerste steenlegging vermeld. De steen rechts vermeldt de instanties die de bouw van de kerk hebben mogelijk gemaakt. Hieronder staan de Latijnse teksten en de vertaling daarvan. Op 21 nov.1866 wordt de kerk plechtig ingewijd.
Tekst op linker gedenksteen: Primum lapidem De eerste steen |
Tekst op rechter gedenksteen: Regis atque provincae Dankzij de vrijgevigheid |