De geschiedenis van de parochiekerk begint eigenlijk aan de Dubbele Ring te Sommelsdijk, waar in 1812 een pakhuis wordt gekocht en waar de opnieuw opgerichte parochie Middelharnis ter kerke ging. Vóór die tijd was het pakhuis al als schuilkerk in gebruik.
De katholieken van Middelharnis/Sommelsdijk, die 175 geleden in deze dorpen woonden, hebben veel moeite gedaan om een eigen kerk te krijgen.
Nadat vele hindernissen waren genomen, kon in 1830 een stuk land worden gekocht aan de Langeweg in Middelharnis. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling: eigen kerkgebouw. Op 13 juni 1831 werd de eerste steen gelegd. Een gedenksteen in de zuidmuur van de kerk, die hiervan getuigt, is bij de bouw van de twee pastorie in 1907, terecht gekomen in de spreekkamer. Op 5 september 1832 werd de kerk ingewijd door Landsdeken W. Gerdner, daartoe gedelegeerd door de Vice Superior der Hollandsche Zending, Antonius Antonucci.
Het ontwerp van de kerk, een zgn. waterstaatskerk, is getekend door de heer P. Plukhooy, stadsarchitect van Dordrecht. Het rechthoekige gebouw heeft de tand des tijds goed doorstaan. Het exterieur van de kerk is met uitzondering van de torenspits vrijwel ongewijzigd gebleven. In 1912 kreeg de torenspits zijn huidige vorm.
Het interieur heeft in de loop der jaren diverse aanpassingen ondergaan. Mensen proberen hun huis nu eenmaal naar eigen smaak in te richten. De laatste grote renovatie van het kerkinterieur was vijf jaar geleden. Er kwam toen een geheel nieuwe vloer en het meubilair op het priesterkoor werd vervangen. Het ontwerp voor de renovatie tekende H.J. Rooling, binnenhuisarchitect te Ouddorp.
De muurschilderingen in het priesterkoor zijn door de bekende kunstschilder Pieter Geraedts uit Warmond in de periode 1945-1953 aangebracht. De taferelen stellen verschillende belangrijke gebeurtenissen in het leven van Maria, de patrones van de parochie, voor.
De kruiswegstaties zijn kopieën naar de bekende kruiswegstaties van Jozef Führich in de Joh. Nepomukkirche te Wenen (1844-1846) Zijn populaire wandschilderingen zijn verschillende malen in prent verschenen. Sinds 1908 hangen de staties in de kerk. In 1994 zijn de staties gerestaureerd door Sergio Cecchi (atelier Botticelli te Nijmegen).
De gebrandschilderde ramen op het priesterkoor zijn vermoedelijk inde periode 1920 – 1928 aangebracht. De notulenboeken van de parochie verschaffen geen duidelijkheid over de maker en de initiatiefnemers. Het rechterraam met St. Michael houdt de herinnering aan de oorspronkelijke naam van Middelharnis (St. Miciel in Putte) levend. Het rechterraam stelt de H. Maria, patrones van de parochiekerk en van de parochie, voor
Over de vijf glas-in-lood ramen, die de kerkzaal sieren, is meer bekend. De parochie heeft zichzelf deze ramen cadeau gegeven bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de parochie in 1912. Ze zijn geleverd door de fimra Fünnekotter uit Rotterdam. In 1953 zijn deze ramen vernieuwd.