Levensmomenten

 

In ons leven en in onze gemeenschappen is veel te vieren. Samen of individueel bereiden we ons voor op die mooie momenten. Bepaalde momenten in ons leven krijgen ook speciale aandacht in de kerk. We vieren het leven, wanneer het Geheim van Gods Aanwezigheid zich laat vermoeden. Op die momenten wordt ruimte gemaakt voor gebed en zegen. Met een gebaar wordt het gebed onderstreept. Zo wordt Gods aanwezigheid door heel ons leven heen gevierd.

Onze kerk kent sacramenten. Dat zijn symbolische tekenen op de levensweg. Het woord “Sacrament” komt uit het Latijn en het betekent: geloofsgeheim. Sacramenten zijn tekens van Gods nabijheid. Het gaat eigenlijk om dingen, die Jezus voordeed. Sacramenten helpen ons op belangrijke momenten op onze weg door het leven. Nu, dat klinkt misschien wel wat vaag. We moeten dat even verder uitleggen.

Op onze levensweg maken we dingen mee en moeten we keuzes maken. Jezus heeft in zijn leven mensen geleerd om het goede te kiezen. En Hij heeft mensen geholpen die het moeilijk hadden. Wat Jezus ons heeft voorgedaan, helpt ons nog steeds. In de viering van de sacramenten ervaren wij dat Jezus Christus ons bestaan met zorg omgeeft. We kennen zeven sacramenten:

1. Doopsel
2. Eucharistie / H. Communie
3. Vormsel
4. Boete en vergeving
5. De zalving met H. Olie (ziekenzalving)
6. Het huwelijk (& jubilea)
7. Wijding en toewijding

Daarnaast zijn er ‘Sacramentalieën’: andere tekenen die veel kunnen betekenen. Bijvoorbeeld de uitvaartplechtigheid met besprenkeling en wierook. Deze kerkelijke rituelen zijn geen sacrament. Ook het inzegenen van een huis, of een viering aan het begin van een pelgrimage, zijn veelzeggend, maar geen sacramenten.

Doordeweekse vieringen

Oud Beijerland

  • Vrijdag 9:00 uur.
    Aansluitend Rozenkransgebed

Oude Tonge (Ebbe en Vloed)

  • Donderdag 10:30 uur

Middelharnis

  • In mei elke vrijdag 10:00 uur Rozenkransgebed. Daarna koffie.

Puttershoek (Huis te Hoecke)

  • Elke 1e woensdag om 19:00 uur. Daarna koffie drinken.
    In juni op de 2e woensdag ivm verkiezingen.