21 april 2023

Liduinaprocessie

Op zondag 14 mei wordt in Schiedam de zevende processie van Sint Liduina gehouden. Sinds 2015 is het een traditie geworden om het Liduinafeest met de Liduinaprocessie jaarlijks te houden op de zesde zondag van Pasen (zondag voor Hemelvaartsdag), slechts twee keer onderbroken tijdens de coronacrisis. Op zondagmiddag 14 mei aanstaande zal opnieuw de Liduinaprocessie door de straten van Schiedam trekken. De rector van de Liduinabasiliek, vicaris H.M.W. Egging, nodigt u uit om deel te nemen aan deze processie.

De heilige Liduina (1380-1433) was reeds jong, na een val op het ijs, aan bed gekluisterd. Na een periode van verzet kon zij haar chronische ziekte verbinden met de overweging van het lijden van Christus. Vanaf haar ziekbed heeft de heilige Liduina concrete daden van liefde verricht: door haar gebed; door haar vele bezoekers goede raad te geven; en door haar giften aan de armen. Daarmee is zij ook een voorbeeld voor ons, in deze tijd, waarin wij meer moeite hebben met het lijden dat ons in het leven kan overkomen.

Om 10.00 uur begint het Liduinafeest met een feestelijke eucharistieviering in de basiliek. Aansluitend is er koffie/thee (en gelegenheid een zelf meegebrachte lunch te gebruiken) in parochiezaal De Wilgenburg en zijn er rondleidingen in de basiliek. ‘s-Middags zat de processie met de relieken van de heilige Liduina door de straten van Schiedam trekken.
De processie begint om 14.00 uur met een kort gebedsmoment in de Liduinabasiliek. Daarna trekt de processie langs plaatsen uit het leven van de heilige Liduina en plaatsen uit de devotie tot deze heilige (onder andere de Grote of Sint Janskerk, het Weeshuis en Huis te Poort). In de Grote Kerk zal een oecumenische gebedsdienst plaatsvinden. De processie wordt in de basiliek afgesloten met een korte vesperdienst met de broederschap van Sint Liduina (om circa 16.00 uur). Daarna staat in parochiezaal De Wilgenburg voor elke deelnemer soep en een broodje klaar.