4 juli 2024

Bedevaart

U hoeft niet ver weg voor een bedevaart

In Brielle bevindt zich het bedevaartsoord waar de zogenoemde ‘Martelaren van Gorcum’ worden herdacht. Deze groep van 19 priesters en monniken uit Gorinchem is in 1572 door de geuzen gevangengenomen en naar Brielle vervoerd. Aan deze groep werden nog vier priesters uit andere plaatsen toegevoegd (o.a. uit Monster en Heinenoord). In Brielle werden de leden van de groep gemarteld en ze moesten hun geloof afzweren. Uiteindelijk zijn 19 religieuzen in een turfschuur buiten Brielle opgehangen, in de nacht van 9 juli 1572.
Op deze plek is eerst een eenvoudige kapel opgericht. Nu staat er een grote kerk met achter de kerk het zogenoemde martelveld waar de contouren van de turfschuur in beton zijn aangebracht.
Rond de datum van 9 juli is er een nationale bedevaart naar deze kerk, dit jaar op zaterdag 6 juli 2024. De bedevaart begint om 11 uur met een eucharistieviering waarin bisschop van den Hende voorgaat. Na de koffie en lunch is er om 13:30 uur een Rozenkransgebed, om 14:30 uur een Kruisweg op het Martelveld en om 15:30 uur Lof met uitstelling.
Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.bisdomrotterdam.nl/activiteiten/bisdom-rotterdam-activiteiten/nationale-bedevaart-brielle-2024
Daarnaast is de kerk t/m 14 september elke dag geopend (behalve maandag) van 13 tot 16:30 uur. Op dinsdag en donderdag is er om 14 uur een eucharistieviering in de bedevaartskerk. Meer informatie hierover is te vinden op de eigen website van de bedevaartskerk: https://www.martelarenvangorcum.nl/