1 februari 2021

Opdat ze nooit vergeten worden!

Vandaag 68 jaar geleden werden verschillende dorpen binnen onze parochie getroffen door de Watersnoodramp. Een verschrikkelijke gebeurtenis die op vele levens een enorme stempel gedrukt heeft. Laten we bidden voor de slachtoffers en nabestaanden van deze natuurramp.

Zes dagen na de Ramp bezocht bisschop Huibers Goeree-Overflakkee om de bevolking van zijn bisdom nabij te zijn. Onderweg herkende niemand hem. Hij kwam aan in Achthuizen. Er stond weliswaar water in Achthuizen, maar iedereen had zich in redding kunnen brengen. De 77-jarige bisschop wilde ook doorreizen naar Oude-Tonge. “Zou het mogelijk zijn in Oude-Tonge te komen?” Hij kreeg als antwoord: “Oude-Tonge is veel erger, Monseigneur, dat is vreselijk.” Het dorp was compleet afgesloten van de buitenwereld door het water.

 

In Oude-Tonge was het inderdaad afschuwelijk. Met 305 overledenen is dit dorp qua aantal het zwaarst getroffen dorp van Nederland. In de kerk is nog een blijvende herinnering aan de parochianen die die nacht zijn omgekomen.

Opdat ze nooit vergeten worden.